divendres, 28 de setembre de 2012

XIV JORNADA DE L'ACAP: "AUTISME I ATENCIÓ PRECOÇ"


LLOC I DATA: 23 de novembre de 2012, a la Casa del Mar de Barcelona

El proper 23 de novembre tindrà lloc, a Barcelona, la XIV Jornada de l’ACAP i, un any més, us convidem amb antelació a reservar aquesta data en les vostres agendes.

Hem triat un tema que va a l’encontre d’esdeveniments molt recents: en primer lloc, la signatura per part dels Consellers de Salut, Ensenyament i Benestar Social, del “Pla d’atenció integral a les persones amb trastorns de l’espectre autista (TEA)”, elaborat pel Grup de treball constituït a instàncies del Parlament.
L’autisme segueix, dons, molt present en el nostre horitzó clínic, assistencial i polític, i hem pensat que la Jornada de l’ACAP se’n havia de fer reso i contribuir-hi, aportant informació, reflexió i debat.

Us presentem, a continuació, un avenç del programa de la Jornada:

* Després de l’apertura, amb presència d’un representant del Departament de Benestar social, donarem pas a la conferència inaugural, per la qual hem convidat a Jean-Claude Maleval, professor a la Universitat de Rennes, i reconegut expert en el tema de l’autisme. Dedicarem gairebé dues hores a escoltar la conferència i a debatre al voltant de les moltes qüestions que, sens dubte, se’ns plantejaran.
* La segona part del matí la dedicarem a una Taula en la que tractarem el tema de les Unitats Funcionals. Com molts de vosaltres sabeu, es tracta d’un projecte de constitució de taules de coordinació dels diversos equips i xarxes d’atenció a la població infanto-juvenil, que vol continuar i millorar iniciatives anteriors (CTIC, Taules locals, etc.).

La novetat ve donada pel fet que les Unitats Funcionals començaran a existir el curs 2012-13, i en aplicació d’un dels punts del esmentat “Pla d’atenció integral a les persones amb trastorns de l’espectre autista (TEA)”. Es constituiran sis Unitats Funcionals, amb la finalitat d’avaluar el seu treball i fer-les extensives després al conjunt del territori i a la coordinació de l’atenció a altres patologies o trastorns del desenvolupament.

Pensem que és un tema de gran importància i comptarem amb la presència d’interlocutors qualificats dels tres Departaments concernits (Benestar Social, Ensenyament i Salut), per saber-ne més d’aquesta iniciativa i dels criteris amb els que s’haurà regulat el seu funcionament.

* Dedicarem la tarda a una única Taula, centrada en les modalitats d’atenció a l’autisme en l’àmbit de l’atenció precoç. Volem tenir ocasió d’escoltar, al llarg de gairebé tres hores i de manera successiva, presentacions que mostrin la riquesa i la complexitat de l’atenció a l’autisme per part de la xarxa d’atenció precoç i dels seus professionals. Esteu convidats a fer-nos arribar les vostres propostes per aquesta Taula, que suposem nombroses i diverses.
* Per acabar –i per gentilesa de la productora Teidees- projectarem el documental “Unes altres veus. Una mirada diferent sobre l’autisme”. Dirigit per Iván Ruiz, col·lega del CDIAP Apinas, es tracta d’un excel·lent document audiovisual, que no estarà de moment disponible pel públic general i del que en podeu fer un tast a la següent adreça: http://unesaltresveus.teidees.com/

En aquesta ocasió, hem pensat en complementar la Jornada de l’ACAP amb una Jornada clínica, que tindrà lloc al dia següent, 24 de novembre, de 9h a 14h. Aprofitarem la presència a Barcelona de Jean-Claude Maleval per tal de fer un treball clínic, en base a textos enviats amb antelació. Us convidem també a fer-nos arribar quan abans les vostres propostes en aquest sentit.

La inscripció a la Jornada de l’ACAP i a la Jornada clínica es podran fer per separat o bé conjuntament, segons condicions i preus que us farem després de l’estiu, quan disposem del programa complet.
Quedem, com sempre, a la vostra disposició per a qualsevol consulta o aclariment que desitgéssiu.

Josep Mª Panés
President de l’ACAP
Barcelona, 24 de juliol de 2012

Cap comentari:

Publica un comentari